【自然光拍攝 - 百日 BB】

0~1歲嬰兒時期係寶寶成長過程中變化最大嘅階段,對 BB 發展非常重要。

「翻身、坐、爬、站、走」 係嬰兒期發展嘅五大動作,每個動作都係一項重要嘅變化,對寶寶來說都具有相當重要的意義。

好似我哋今次嘅小主角,滿月嘅 BB 已經識得以微笑與人溝通、將雙手雙腳放喺面前玩弄,更懂得俯臥(即趴著)時能抬起頭,還會用前臂支撐身體喺床仔上拍攝。

2-6 個月大嘅寶寶最適合自然光拍攝。因為呢個期間 BB 最容易笑,最肥嘟嘟有肉地。BB 水汪汪嘅大眼睛,萌萌嘅無辜眼神,加上甜甜嘅笑顏,全部都被我哋嘅鏡頭紀錄下來。

研究發現,九成 BB 喺出生兩個月內便會微笑,亦開始聽到四周嘅聲音與人們談話。當你同 BB 玩時,佢會與你對望、向你笑呢!

「大人做 D 咩並唔重要,就算只係陪玩一些小遊戲,寶寶得到了爸爸媽媽嘅關注和陪伴,就係佢哋快樂嘅最大原因。」

好多媽媽爸爸都忙著工作,未必完全留意到 BB 原來已經學懂某種能力,甚至當 BB 已經去到下一個成長階段,先發現冇為 BB 嘅成長歷程留下完整嘅紀錄。

我哋每日到見到好多媽媽爸爸到佢哋嘅小寶貝嚟影相,有第一次見面、亦有更多係再嚟搵我哋幫小朋友影相嘅爸爸媽媽們。有時候,我哋一班攝影師、Designer 都好羨慕呢班幸福 BB ,媽媽爸爸由佢哋咁細個就已經為佢哋嘅成長,留下最美麗嘅回憶印記。

Tags:

Featured Posts

Post Categories

Cake Smash

New Born

Natural

Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • facebook.png
  • instagram.png